arretjes cake

Arretjes cake, heerlijk simpel!

Arretjes cake is simpel, snel en valt eigenlijk altijd in de smaak. Ik maak het regelmatig, een paar blokjes op een bordje met een bolletje stracciatella ijs ziet er echt feestelijk uit. In welk land de arretjes cake precies is ontstaan is onduidelijk, zowel de Portugezen, Engelse, Italianen en Nederlanders claimen dat het typisch van dat land is. Wel is het zo dat het recept de vorige eeuw in een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft stondHet (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretjes cake.

Hoe dan ook, het is snel & simpel te maken. Er komt geen oven aan te pas en de ingrediënten zijn enkel: boter, suiker, theebiscuitjes, cacao en ei. Gewoon de ingrediënten samen mixen, uitstorten in een bakblik en laten opstijven in de vriezer of koelkast.

arretjes cake

Het is wel een echte calorieën bom, maar omdat de cake uit de vriezer komt en hard is, kan je hem gemakkelijk in dunne plakken of zelfs blokjes snijden, zo kun je ervoor zorgen dat je portie niet te groot wordt 😉

Arretjes cake
Serves 12
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Ingredients
 1. 250 gram bruine basterd suiker
 2. 1 pak thee biscuit (ongeveer 250 gram)
 3. 200 gram ongezouten roomboter
 4. 1 ei
 5. 5 el cacao
Instructions
 1. Klop het ei samen met de suiker luchtig.
 2. Voeg dan lepel voor lepel al roerend de cacao toe.
 3. Smelt ondertussen de boter in een steelpan op laag vuur.
 4. Wanneer de boter gesmolten is, schenk je het bij het cacao mengsel.
 5. Roer alles goed door elkaar.
 6. Laat het pak thee biscuits gesloten en ga er voorzichtig meerdere malen op staan zodat de koekjes in de verpakking verkruimelen. Let op dat het pak niet open barst, dit is de snelste methode.
 7. Je kan de koekjes ook verkruimelen door er met een deegroller overheen te rollen. De kruimels mogen lekker grof blijven.
 8. Meng de kruimels door het cacaomengsel.
 9. Vet een cakeblik en schep het arretjescakemengsel erin.
 10. Strijk glad en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast of in de vriezer.
 11. Vaak zet ik het meteen in de vriezer, zodat wat er over blijft meteen goed kan worden bewaard.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Ik ben Anniek en in 2011 werd ik moeder van Zahara. Nu is ze 5 jaar en probeer ik net als vele andere moeders alle ballen – werk, sport, vrienden, familie, lekker koken, tijd voor het gezin én tijd voor jezelf- hoog te houden. Dat valt soms niet mee hoor! Ik hou van koken, maar nog meer van lekker (op)eten! Eigenlijk ben ik niet eens een beste kok, maar omdat ik gezond eten belangrijk vind, besteed ik er wel veel aandacht aan en dan komt het toch vaak goed. Ik werk graag met verse producten en neem ook biologische groente af van een Bioboer hier uit de regio, dat geeft mij een goed gevoel. Net als vegetarisch eten trouwens. Toen we in 2015 met Forks & Wives begonnen kookte ik al regelmatig vegetarisch, maar sinds 2017 kook ik thuis alleen nog maar vegetarisch. Je zal van mij dus veel vegetarische gerechten voorbij zien komen, maar ook veel zoet, want ik ben een echte zoetekauw. Njoy 🙂
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone