Brandade van kabeljauw en bloemkool

Brandade van kabeljauw en bloemkool.

Brandade van kabeljauw en bloemkool.

Brandade is een heerlijk Mediterraans smeerseltje, dat normaal gesproken van gezouten kabeljauw wordt gemaakt. In Frankrijk wordt het Brandade de Morue genoemd. Klassieke brandade wordt op smaak gebracht met olijfolie, melk en knoflook. Tegenwoordig wordt er ook aardappelpuree aan toegevoegd.

Mijn brandade heb ik van verse kabeljauw en bloemkool gemaakt. Natuurlijk heb ik ook traditionele ingrediënten gebruikt: olijfolie, melk en knoflook.

 

Brandade van kabeljauw en bloemkool

Bij toeval (gewoon omdat ik het in huis had) heb ik er tuinkers bijgedaan. Ik vond het verassend goed bij elkaar passen.

Je kunt hetzelfde recept maken, maar dan met aardappelpuree. Om eerlijk te zijn vind ik brandade met aardappelpuree nog lekkerder dan met bloemkool, maar ik heb toch besloten om voor gezond te gaan, nu met de zomervakantie in mijn achterhoofd 🙂 !

Een toastje met brandade, glaasje witte wijn of Rose erbij en lekker op balkon of in de tuin zitten! Natuurlijk als het weer het toelaat, anders gewoon op de bank!

 

Brandade van kabeljauw en bloemkool
Write a review
Print
Ingredients
 1. 260 gr kabeljauwfilet
 2. 120 gr olijfolie
 3. 2 takjes tijm
 4. 260 gr bloemkool (in roosjes verdeeld)
 5. 100 ml slagroom
 6. 100 ml melk
 7. 2 teentjes knoflook (gepeld en in plakjes)
 8. 1 bakje tuinkers
 9. Zeezout en zwarte peper
Instructions
 1. Doe de kabeljauwfilet, olijfolie, 1 takje tijm, knoflook en een beetje zout in een kleine hapjespan en pocheer alles 8-10 minuten. Laat de vis afkoelen en goed uitlekken. Bewaar de olie.
 2. Verdeel de vis in vlokken.
 3. Doe de bloemkool in een pan met slagroom, melk, het tweede takje tijm en een beetje zout en peper. Laat het een beetje sudderen totdat de bloemkool gaar maar niet te zacht is. Het duurt ongeveer 6-8 minuten.
 4. Giet de bloemkool af, verwijder de tijm en spoel het met koud water om het kookproces te stoppen. Pureer de bloemkool in een blender.
 5. Meng de bloemkool en de vlokken kabeljauw met een beetje van de bewaarde olie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel afkoelen en schep de tuinkers erdoor.
 6. De brandade is het lekkerst als het op kamertemperatuur wordt geserveerd.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone