Gazpacho van watermeloen

Gazpacho van watermeloen.

Als klein meisje was ik al gek op watermeloen. Ik denk dat het komt door mijn vader, die in de zomer bijna elke dag met een grote watermeloen naar huis kwam. Het was een heerlijk en gezond toetje op de warme zomeravonden.

Oorspronkelijk komt de traditionele Spaanse gazpacho uit Andalucia en wordt van tomaten gemaakt. Deze koude soep is al jaren een perfecte manier voor de Spanjaarden om koel te blijven in de warme zomers. Ondanks dat onze zomers in Nederland moeilijk warm te noemen zijn, is het nog geen reden om deze soep niet uit te proberen!

Het idee om deze koude soep te laten overheersen door watermeloen kwam, toen ik een paar recepten van een salade van watermeloen en fetakaas op internet tegenkwam.  Misschien lijkt het op het eerste gezicht een rare combinatie, maar deze twee producten (watermeloen en tomaten) werken verrassend goed samen! Watermeloen bestaat uit 95% water, wat heel dorstlessend is in de zomer. Bovendien zijn watermeloenen rijk aan ijzer, kalium en vitamine C en het is caloriearm.

Ik heb deze gazpacho van watermeloen met fetakaas en basilicumolie geserveerd, wat perfect samen gaat met de zoete smaak van watermeloen. Om de smaak nog intenser te maken, kan je deze soep de hele nacht in de koelkast laten staan. Ander goed nieuws is, dat je het niet hoeft te koken: je doet alles in een blender en een heerlijke gazpacho is klaar in no time!  Simpel dus!

Gazpacho van watermeloen.
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
2 min
Total Time
20 min
Prep Time
15 min
Cook Time
2 min
Total Time
20 min
Ingredients
 1. 300 gr rijpe tomaten
 2. 600 gr watermeloen (pitten verwijderen)
 3. 1 sjalotje
 4. 1 teentje knoflook
 5. ½ komkommer
 6. 60 gr fetakaas
 7. 100 ml olijfolie
 8. Klein bosje basilicum
 9. Zout en peper
Instructions
 1. Pel de tomaatjes. Daarvoor maak je kruislings 2 kleine sneetjes aan de bovenkant van de tomaatjes. Leg ze in een diepe schaal en giet er kokend water overheen totdat ze onder water staan. Laat ze 15 sec in het water liggen. Daarna in een schaal met ijskoud water leggen (kraanwater met wat ijsklontjes). Eruit halen en pellen.
 2. Snij de tomaten in 4 stukjes en haal de pitten uit.
 3. Schil de komkommer en snij hem in grove stukken.
 4. Snij de sjalotjes en de watermeloen in stukjes.
 5. Doe de watermeloen, tomaten, komkommer, sjalot en knoflook in een blender en maal alles fijn. Voeg de helft van de olijfolie toe. Maak op smaak met zout en peper.
 6. Om basilicumolie te maken, maal je de basilicum en de rest van de olie in kleine blender. Breng op smaak met zout en peper.
 7. Serveer gazpacho in glazen. Verdeel de gekruimde fetakaas en basilicumolie over de 4 glazen.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone