hardlopen, running

Hoe ik van hardlopen ben gaan houden

Hardlopen, you love it or you hate it.

Ik was altijd een hater, maar ben in eerste instantie uit praktisch oogpunt van hardlopen gaan houden. Het is goedkoop, snel en efficiënt. In 2006  begon ik met de Start to Run MP3’s van Evy Gruyaert aan mijn eerste 5  km. Die 5  km vond ik toen al heel wat, wat was ik trots. Daarna ging ik met vlagen hardlopen, maar nooit meer dan die 5 km.

Het was Vika die me in 2013 overhaalde om de 10 km tijdens de marathon van Rotterdam te gaan lopen. Ik zag er best tegenop, want het was dubbel zo ver als ik ooit gelopen had. Maar we begonnen samen te lopen en dat doen we nu nog steeds. Nu een paar jaar verder ben ik echt van lopen gaan houden, ik ben nog steeds geen lover pur sang, want ik vind 10 km (met een uitschieter naar 15 km) echt lang zat. Toen ik bijvoorbeeld eerder dit jaar de halve marathon liep, was ik daarna even helemaal klaar met lopen, teveel én te lang trainen. Dit voorjaar heb ik me toch maar ingeschreven voor de Ladiesrun, nu weer lekker fanatiek geworden en weer aan het genieten van hardlopen. Volgende week is de Ladiesrun alweer!

Maar hoe leer je nu van hardlopen houden als je die liefde voor hardlopen niet van nature hebt?

Simpel, do as I do:

– Het begint allemaal met een doel. Schrijf je in voor een wedstrijd, alleen of met een vriend/vriendin. Leg de lat hoog voor jezelf, maar niet te hoog. Liep je nooit eerder, probeer dan 5 km. Loop je al 5 km, ga dan voor de 10 km of probeer je tijd op de 5 km aanzienlijk te verbeteren.

– Gebruik een realistisch trainingsschema. Hier vind je mijn favoriete plek om een schema op maat te maken. Op de site van Runner’s Web vind je trouwens nog talloze andere goede schema’s, maar deze die ik nu met je deel kan je dus helemaal naar eigen wens aanpassen.

– Koop goede hardloopschoenen. Hardlopen is best een blessuregevoelige sport, veel blessures ontstaan door schoenen die niet aansluiten bij de manier waarop je loopt (ga dus nooit klakkeloos voor dat ene hippe paar hardloopschoenen). Niets zo demotiverend als een blessure, dus beter voorkomen dan genezen. Ga naar een specialist die een loopanalyse maakt en je een goed paar schoenen aanmeet. Je kan daarvoor terecht bij o.a. De Hardloopwinkel, Run2 day of Runnersworld.

– Gebruik een App, je voortgang zal je motiveren en je kan ook makkelijk je behaalde resultaten delen. Ik vind Runkeeper heel fijn en kan met de gratis versie prima uit de voeten.

– Koop leuke outfits, je mag namelijk best gezien worden als je zo sportief bezig bent 🙂

– Last but not least: muziek! Met je favoriete muziek erbij loop je voor je het weet soepel heel wat kilometers weg.

 

Succes, voor je het weet ben je ook een lover en verslaafd aan hardlopen!

Groetjes Anniek

 

Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone