Linzen met geroosterde tomaten en mierikswortel

Linzen met geroosterde tomaten en mierikswortel

Deze heerlijke maaltijd van linzen en geroosterde tomaten is direct één van mijn nieuwe favoriete gerechten. Dit recept komt uit het boek ‘een nieuwe manier van koken‘ van Anna Jones. Anna Jones heeft samengewerkt met onder andere met Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi en haar kookboek staat vol met vegetarische en veganistische recepten. Ik kreeg het kookboek afgelopen kerst cadeau en het sluit mooi aan op mijn voornemen om in 2017 nog minder vlees en vis te eten. Dit kookboek is super inspirerend en jullie zullen in de toekomst zeker meer van haar recepten of variaties van haar recepten tegenkomen in mijn blogs. 

Linzen met geroosterde tomaten en mierikswortel

Deze maaltijd van linzen is makkelijk te bereiden. De frisse mierikswortelsaus gaat heerlijk samen met de smaak van de linzen en de tomaatjes krijgen een krokante bite door het gekruide broodkruim. Maak hem als salade of met een zacht stuk Turks brood erbij als avondmaaltijd.

Linzen met geroosterde tomaten en mierikswortel
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
25 min
Total Time
45 min
Prep Time
20 min
Cook Time
25 min
Total Time
45 min
Voor de Linzen
 1. 400 gram Puy Linzen
 2. 4 tenen knoflook
 3. 1 kleine tomaat enkele takjes tijm
 4. 2 laurier blaadjes
 5. 1 bouillonblokje
 6. een scheut rode wijn azijn
 7. (eventueel) Turks (afbak)brood
Voor de tomaten
 1. 400 gram mini tomaatjes
 2. 1 citroen (schil geraspt)
 3. een paar handen vol bruinbroodkruim
 4. een klein bosje tijm
 5. 1 teentje knoflook
 6. olijfolie
Voor de mierikswortelsaus
 1. 200 gram cottage cheese
 2. 2 el mierikswortel (uit pot)
Instructions
 1. Verhit de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook.
 2. Doe de linzen in de pan met de hele tomaat, ongepelde knoflooktenen, enkele takjes tijm, laurierblaadjes en het bouillonblokje. Overgiet dit alles met 1 liter kokend water en breng de inhoud tegen de kook aan. Draai het vuur dan laag en laat alles zo'n 25 minuten zachtjes koken.
 3. Rooster ondertussen de tomaten, snij ze doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi ze met wat zout, peper, olijfolie en de citroenrasp. Rooster ze in 15 minuten in de oven.
 4. Vermeng op een andere bakplaat het broodkruim, samen met de tijmblaadjes, een fijngehakt teentje knoflook en besprenkel met olie. Strooi er wat zout en peper over en wanneer de tomaten 15 minuten in de oven hebben gestaan, schuif je de bakplaat met broodkruim er ook nog even bij en bak beide bakplaten ongeveer 5 minuten. Wanneer de tomaatjes kleverig en het broodkruim krokant is, mogen de bakplaten eruit. Bak daarna eventueel Turks brood af voor erbij.
 5. Roer de mierikswortel door de cottage cheese en zet apart.
 6. Wanneer de linzen gaar zijn en het water is verdampt, verwijder je de resten van de takjes tijm, de laurierblaadjes, deze kun je weg gooien. Neem ook de tomaat en gepelde knoflook uit de pan, duw de knoflooktenen uit de schil en prak ze samen met de (inmiddels ontvelde) tomaat in een schaaltje fijn met een vork totdat er een puree ontstaat. Roer de puree van tomaat en knoflook weer terug door de linzen. Breng op smaak met zout, peper, een scheut olijfolie en een scheut rode wijn azijn.
 7. Serveer de linzen in diepe borden, daarbovenop wat van de mierikswortelsaus gevolgd door de geroosterde tomaten. Tot slot strooi je er wat gekruid en geroosterd broodkruim over. Serveer eventueel met wat vers Turks boord.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/

 

Ik ben Anniek en in 2011 werd ik moeder van Zahara. Nu is ze 5 jaar en probeer ik net als vele andere moeders alle ballen – werk, sport, vrienden, familie, lekker koken, tijd voor het gezin én tijd voor jezelf- hoog te houden. Dat valt soms niet mee hoor! Ik hou van koken, maar nog meer van lekker (op)eten! Eigenlijk ben ik niet eens een beste kok, maar omdat ik gezond eten belangrijk vind, besteed ik er wel veel aandacht aan en dan komt het toch vaak goed. Ik werk graag met verse producten en neem ook biologische groente af van een Bioboer hier uit de regio, dat geeft mij een goed gevoel. Net als vegetarisch eten trouwens. Toen we in 2015 met Forks & Wives begonnen kookte ik al regelmatig vegetarisch, maar sinds 2017 kook ik thuis alleen nog maar vegetarisch. Je zal van mij dus veel vegetarische gerechten voorbij zien komen, maar ook veel zoet, want ik ben een echte zoetekauw. Njoy 🙂
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone