De Matroos en het Meisje, restaurant

Review: “De Matroos en Het Meisje”

De eerste gastschrijver op onze blog. Ben benieuwd of jullie het leuk vinden. Wie is dat dan? Natuurlijk mijn eigen man. Die wil ook zijn zegje doen. Succes!

De Matroos en Het Meisje is gelegen op de herboren Kaap van Rotterdam. Vroeger kwamen de scheepslui daar om genot te zoeken, van welke aard dan ook, en dat doen wij nu weer. Ik ging er op mijn 15e karateschoentjes kopen en even gluren naar de dames achter glas was natuurlijk spannend. Een belevenis is het nu weer. Nieuwe restaurantjes zijn ontsproten en aan kwaliteit ontbreekt het niet. Mijn buurvouw Anniek Pos, hé waar ken ik die van, adviseerde ons “De Matroos en Het Meisje”. Met delfts blauw behangen muren, voorzien van prints met typisch Rotterdamse bekendheden voel je al snel een behaaglijke sfeer en geniet je van het vriendelijke personeel met zicht op de open keuken. Je waant je nog steeds in Oud Rotterdam Zuid en dat merk je ook aan de bediening, die openstaat voor een grap en zich niet snel uit het veld laat slaan. 

De Matroos en het Meisje

Het menu is een surprisemenu van 3, 4 ,5 of zelfs 6 gangen. Wij kwamen binnen met knorrende magen en kozen voor het 5 gangen menu. Bij het reserveren van de tafel merkten wij al dat dit een tent was met hersens. De verschillende tafels starten met het menu op verschillende tijden, zodat de relatief kleine keuken elke tafel snel en top kon bedienen. Natuurlijk was er een bijpassend wijnarrangement. Elke wijn mocht worden geproefd en zat er iets van jouw voorkeur bij, dan kon je ook bij de volgende gang bij dezelfde wijn blijven. Goed idee, er was keuze tussen een half geschonken wijnglas per gerecht of een vol wijnglas. Natuurlijk namen wij volle glazen en wilden we elke soort proeven. Na 3 gangen sloeg de sfeer er aardig in. Niet gek dat de Belgen ons een grote mond vinden hebben, maar wat is er mis met goed gebekt zijn. 

De Matroos en het Meisje

Mijn vrouw Vika en ik waren overigens met een Italiaans koppel, die helemaal niet slecht zijn in de keuken. Ook zij waren zeer enthousiast over de gerechten die we voorgeschoteld kregen. Vika zal een subliem tiramisugerecht van dit koppel nog wel eens met jullie delen. Een toppertje.

Ons diner: na een heerlijke amuse starten wij met een haringgerecht met 2 geweldige sauzen met yoghurt en Tahin met verschillende kruiden. Verrukkelijk.

De Matroos en het Meisje

Ons tweede gerecht was gerookte buikspek, gemarineerd met 5 Chinese kruiden met Chinese broccoli en Hollandaise saus. Een heel onverwachte combinatie voor mij. Chinese smaken met typische Franse saus, die veel geserveerd wordt bij visgerechten en asperges. 

De Matroos en het Meisje

Vervolgens een visgerecht met een overheerlijke saus gevuld met kleine paddenstoeltjes en truffel.

De Matroos en het Meisje

Het vierde gerecht was parelhoen, bijzonder gecombineerd met popcorn, 2 soorten mais en wederom overgoten met een heerlijke saus, het geheim van de kok.  

De Matroos en het Meisje

De 5e gang, de foto van het zoete dessert spreekt voor zich, (meringue met ijs, een heerlijke afsluiting van een perfect diner). Mijn vrouw en vrienden gingen daarvoor, maar zelf koos ik voor een kaasplankje. Geen haar op mijn hoofd (?) die daar spijt van heeft. 

De Matroos en het Meisje

Per koppel € 160,- armer kwamen wij zeer voldaan het restaurant uitrollen. Ik voelde me weer even 15, maar achter de etalages op de Kaap vond je geweldige eetgelegenheden. De dames van lichte zeden waren al lang vertrokken en karateschoentjes zijn allang niet meer in de mode. Dat komt nog wel eens op zijn retour. Veel eetplezier!   

Kaasplankje

Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone