San Sebastian een pintxos paradijs.

Hoewel  Nederlanders over het algemeen het Italiaanse eten verkiezen  boven het Spaanse eten, ben ik een ­absolute Spanje fan.  In geen geval wil ik hiermee de finesse van het Italiaanse eten tekort doen. Ik denk dat het door het feit komt, dat Spanje mijn eerste vakantiebestemming was en ik daar top heb gegeten. Maar goed! Dat doet hier niet ter zake. Ik wil namelijk wel graag mijn liefde voor Spanje en het  Spaanse eten met jullie delen en misschien wordt er nog iemand, net zoals ik, op Spaanse eten verliefd. Of ben je dat al 🙂.

San Sebastian

Het maakt niet uit waar je in Spanje bent, innovatieve in Barcelona, het trotse San Sebastian of vorstelijke Madrid, je komt overal talloze restaurantjes en barretjes tegen en bijna overal kan je ongelofelijk goed eten. Toch ben ik er van overtuigd, dat een klein beetje voorbereiding een groot verschil maakt! Kies van tevoren uit waar en wat je gaat eten en dan blijkt Spanje een gastronomisch paradijs te zijn.   

San Sebastian is op zich al een bezoek waard. Het is een klein stadje, dat in een baai van de Golf van Biskaje ligt, niet ver van Franse grens (Adriatische kust). De stad staat bekend als één van de mooiste steden van Spanje en de mooiste stad van de Noord –Spaanse kust.

 

San SebastianSan Sebastian

San Sebastian

Deze stad met rond de 200.000 inwoners heeft 16 Michelin sterren chefs. Is dat niet bijzonder? Nergens vind je er zoveel op zo’n kleine populatie. Veel van de chefs komen van de beroemde kookclubs. Er zijn rond 100 kookclubs (txokos) in de stad. Een keer per week komen de mannen bij elkaar om van hun kookkunsten te genieten. Ja, ja de mannen, omdat de Baskische keuken  nu eenmaal geregeerd wordt door de man. 

Eten is alles hier en dat ga je ook zien als je de pintxos in talloze pinxtos bars proeft. Pintxos zijn eigenlijk Baskische tapas. Alleen zou ik dit niet tegen een Bask zeggen. Per ongeluk vroeg ik een taxichauffeur om een goede tapasbar. “Nee, nee, nee! Pintxos, pintxos bar”- zei de man heel trots 🙂.

Pintxos zijn kleine hapjes die in een bar staand worden gegeten. Het kan een stukje brood met een stukje ham of tortilla zijn, of een ingewikkeld gerechtje met meerdere ingrediënten. Je ziet de meeste pintxos op de bar staan. Sommige pintxos worden koud gegeten, de andere worden warm geserveerd op de bar en ook warm gehouden . Ik kan me meestal niet goed beheersen bij het zien van al dat lekkers.

Een aantal pintxos kun je van de kaart bestellen. Meestaal zijn dat gerechten die je warm moet opdienen.

Elke bar, van de talloze barretjes, heeft een eigen specialiteit. Je moet echt weten welke bar waarvoor bekend is. Een voorbeeld is Gambara, die bekend staat voor de seizoen specialiteiten zoals paddenstoelen. Het is best duur, maar absoluut de moeite waard!

Helaas konden wij in de twee dagen die wij in San Sebastian waren, niet alles ontdekken. Wat ook niet zo negatief is. Een mooie reden om terug te gaan.

In mijn volgende blog gaan wij verder op pintxos tour in San Sebastian.

 

 

Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone