Spaanse tortilla de patatas

Spaanse tortilla de patatas.

 

 

Spaanse tortilla de patatas.

Als je in Spanje bent, zie je de Spaanse tortilla de patatas (aardappel) bijna in elke kleine bar als tapa op het menu staan. In principe eten Spanjaarden veel eieren, maar bijna nooit voor het ontbijt. Het is meer een gerecht voor de lunch of een tweede ontbijt (tussendoortje). Ik ben dol op “pa amb tomaquet” of “pan con tomate” (geroosterd brood, ingesmeerd met tomaat, knoflook en olie) met een stukje tortilla, die je overal in Catalonië kan krijgen.

Spaanse tortilla de patatas

Het recept is niet nieuw. De eerste keer is tortilla beschreven in een document uit 1817 in Navarra, als maaltijd van 2 of 3 eieren met 5-6 aardappels. Er wordt ook gezegd dat het recept van Tortilla door een generaal is uitgevonden, als noodvoedsel om de honger van zijn soldaten te stillen.

Spaanse tortilla is één van de makkelijke gerechten die ook heel smakelijk is. Je hebt weinig nodig om een klassieke Spaanse tortilla de patatas te maken: aardappel, eieren, uien en olie. Bovendien is het een ideaal doordeweeks gerecht als je niet zo veel tijd hebt, en ook geen zin hebt in een uitgebreide maaltijd.

Spaanse tortilla de patatas

In Spanje maakt men tortilla ook met diverse groenten van het seizoen, die je op de markt op dat moment kan krijgen: courgettes, spinazie of champignon etc. Dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Toch blijft de klassieke tortilla de patatas mijn favoriet.

Spaanse tortilla de patatas

Veel mensen maken tortilla van gekookte aardappel. Ik vind het veel lekkerder om de aardappels in olie te bakken (volgens het originele Spaanse recept). Een tip: gebruik vastkokende aardappels, die zijn sneller gaar, en snij de uien niet te dun, anders branden ze aan.

Spaanse tortilla de patatas

Maak er een salade bij of serveer het met een stukje gerookte zalm en een heerlijk diner is in no time klaar. Ik maak tortilla (in combinatie met andere tapas natuurlijk) elke keer als wij een tapas avond hebben. Ik ben er gek op!

Spaanse tortilla de patatas

Spaanse tortilla de patatas.
Write a review
Print
Ingredients
 1. 500 gr vastkokende aardappels
 2. 1 witte ui
 3. 4 eieren
 4. Olijfolie
 5. Zout en zwarte peper
Instructions
 1. Schil eerst de aardappel. Snij de gehele aardappel doormidden in lengterichting. Snij ze daarna in dunne schijfjes.
 2. Verwarm in een pan 5 eetlepels olijfolie. Voeg er de aardappelstukjes aan toe als de olie warm is.
 3. Bak de aardappels 5-7 minuten. De aardappelstukjes moeten zacht zijn.
 4. Voeg, als de aardappels bijna klaar zijn, de ui (in halve ringen gesneden) eraan toe.
 5. Klop ondertussen de eieren los met wat zout en peper in een grote kom.
 6. Laat de aardappels een beetje afkoelen.
 7. Voeg ze dan toe aan de eieren en meng alles goed.
 8. Verwarm in een pan (van ongeveer zo'n 20 cm doorsnee) nogmaals 5 eetlepels olijfolie. Laat de olie goed warm worden en giet het aardappel/eieren mengsel in de pan. Hou het vuur hoog in het begin, maar zet het daarna wat lager. De aardappelen moet goed gespreid zijn.
 9. Laat het op een zacht vuurtje ca. 5-7 minuten bakken.
 10. Als de onderkant gaar is moet je de tortilla omdraaien. Haal de pan van het vuur en dek de tortilla af met een bord of met een deksel. Draai de tortilla om op het bord/deksel en schuif deze vervolgens met de andere kant terug in de pan.
 11. Laat de andere kant ook een paar minuten bakken.
 12. Snij de tortilla in taartpuntjes om te serveren.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone