Tapenade

Tapenade, een lekker smeersel voor bij de borrel.

Tapenade en veel ander smeersels voor op brood vind je gewoon in de supermarkt, maar vers gemaakte tapenade is natuurlijk veel lekkerder.  Dit recept van tapenade is heel snel te maken en doet het super goed op een stukje brood.

Tapenade is van oorsprong een Provençaals product. De naam is afgeleid van tapéno, dat Provençaals voor kappertjes is. De vroegste publicatie van het recept dateert van rond 1895, waarbij als bedenker Meynier wordt genoemd, van La Maison Dorée in Marseille. In dat recept worden kappertjes, zwarte olijven, ansjovis, gemarineerde tonijn en mosterd fijngemalen en vermengd met olijfolie, cognac en Provençaalse kruiden. Inmiddels bestaan er vele varianten, die vaak nog maar weinig op het oorspronkelijke recept lijken. 

Deze tapenade lijkt wel veel op het oorspronkelijke recept. Hoewel ik een liefhebber van cognac ben, heb ik de cognac er wel uitgelaten, zodat jong & oud kan mee eten. Hele jonge kinderen vinden dit misschien een beetje te zout, wat door de ansjovis komt, maar ik vind die zilte smaak juist heerlijk. Smeer het om die reden niet op gezouten toastje, maar smeer het eerder op een ‘neutraal’  stukje stokbrood of ciabatta, dan komt de smaak helemaal tot z’n recht.

 

Tapenade
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Ingredients
 1. 50 gram kappertjes
 2. 150 gram zwarte pitloze olijven
 3. 100 gram tonijn (uit blik, op olijfolie)
 4. 1 blikje ansjovisfilet
 5. 5 eetlepels olijfolie
 6. 1 theelepel grove mosterd
 7. 1 eetlepel citroensap
 8. 1 theelepeltje Provençaalse kruiden
 9. peper
Instructions
 1. Laat de olijven en kappertjes uitlekken.
 2. Pak een schaal en doe daar alle ingrediënten behalve de olie en peper in.
 3. Gebruik een staafmixer om de ingrediënten tot een mengsel te malen.
 4. Voeg langzaam de olijfolie toe, totdat het een mooi smeuïge massa is.
 5. Voeg tot slot naar smaak wat versgemalen peper toe.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Ik ben Anniek en in 2011 werd ik moeder van Zahara. Nu is ze 5 jaar en probeer ik net als vele andere moeders alle ballen – werk, sport, vrienden, familie, lekker koken, tijd voor het gezin én tijd voor jezelf- hoog te houden. Dat valt soms niet mee hoor! Ik hou van koken, maar nog meer van lekker (op)eten! Eigenlijk ben ik niet eens een beste kok, maar omdat ik gezond eten belangrijk vind, besteed ik er wel veel aandacht aan en dan komt het toch vaak goed. Ik werk graag met verse producten en neem ook biologische groente af van een Bioboer hier uit de regio, dat geeft mij een goed gevoel. Net als vegetarisch eten trouwens. Toen we in 2015 met Forks & Wives begonnen kookte ik al regelmatig vegetarisch, maar sinds 2017 kook ik thuis alleen nog maar vegetarisch. Je zal van mij dus veel vegetarische gerechten voorbij zien komen, maar ook veel zoet, want ik ben een echte zoetekauw. Njoy 🙂
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone