Timballo met Aubergine

Timballo met aubergine

Een timballo is een Italiaans gerecht met als basis pasta, rijst of aardappelen als hoofdbestanddeel en een timballo wordt altijd in een ronde vorm gemaakt. Meestal wordt de timballo gemaakt met een korst van ei en kaas of bladerdeeg, maar deze timballo maakte ik met een korst van aubergine. Eerst wilde ik een timballo maken met een korst van ei, kaas en broodkruim, maar toen ik mijn vriend de foto van de timballo uit het kookboek liet zien zei hij: dat ziet er wel een beetje saai uit! Dus ging in op zoek naar variaties op de klassieke timballo en uiteindelijk is het een mengeling van diverse recepten geworden. Ik moet eerlijk bekennen, het was wel een werkje, want eerst moet je de aubergine snijden, laten uitlekken met wat zout en daarna grillen. Normaal ben ik van de snelle recepten en hier was ik wel wat langer mee bezig dan gemiddeld, maar ik vond hem zo lekker dat ik hem toch meteen wilde delen 🙂

Timballo van aubergine
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
20 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 10 min
Ingredients
 1. 3 aubergines
 2. 500 gr penne rigatoni
 3. 2 teentjes knoflook
 4. 2 blikken tomatenblokjes (2x400 gr)
 5. 1 kleine ui
 6. 100 gr ontbijtspek
 7. 300 gr gehakt
 8. 1dl witte wijn
 9. 250 gr mozzarella
 10. een hand vol basilicum blaadjes
Instructions
 1. Snij de aubergines is lange dunne plakken en bestrooi ze met wat zout.
 2. Laat ze een half uurtje uitlekken in een vergiet en dep ze daarna droog.
 3. Bak in een koekenpan met voldoende olie de aubergines gaar en leg ze daarna op wat keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.
 4. Snij het ontbijtspek in stukjes en bak het lichtjes aan.
 5. Voeg het gehakt met de ui en knoflook toe en laat alles mooi lichtbruin worden.
 6. Als alles mooi gaar is blus je het af met de witte wijn en laat het even doorkoken.
 7. Voeg de tomatenblokjes en de fijngesneden blaadjes basilicum toe.
 8. Breng het gehakt mengsel op smaak met zout en peper en laat het zachtjes doorkoken.
 9. Kook ondertussen de pasta in 4 minuten al dente in licht gezouten water.
 10. Snij de mozzarella in plakjes.
 11. Zet een grote pan of beslagkom klaar en door daar de afgegoten pasta in en stort het gehakt mengsel er bovenop en voeg de mozzarella toe.
 12. Roer de pasta en gehakt mengsel goed door elkaar.
 13. Neem een taartvorm van 24 cm doorsnede en bedek de bodem met bakpapier en vet de randen in met boter.
 14. Bekleed de vorm helemaal met de aubergine plakken, de plakken mogen wat uitsteken omdat je ze straks nog kunt omvouwen.
 15. Doe het pasta gehaktmengsel in de vorm en vouw eventuele uitstekende stukken aubergine om over de pasta.
 16. Dek de timballo af met wat aluminium folie zodat de bovenkant (later onderkant) niet uitdroogt.
 17. Plaats in een voorverwarmde oven van 200 graden en laat hem 40 minuten garen.
 18. Haal de vorm uit de oven en plaats een bord (onderste boven!) op de vorm en draai het geheel om.
 19. Maak nu de ring van de taartvorm los en verwijder voorzichtig de bovenkant en daarna de ring, haal eventueel plakkende stukjes aubergine voorzichtig los van de rand.
 20. Laat hem 15 minuten rusten zodat hij wat steviger wordt dan zakt hij niet meteen in zodra je hem aansnijdt.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Ik ben Anniek en in 2011 werd ik moeder van Zahara. Nu is ze 5 jaar en probeer ik net als vele andere moeders alle ballen – werk, sport, vrienden, familie, lekker koken, tijd voor het gezin én tijd voor jezelf- hoog te houden. Dat valt soms niet mee hoor! Ik hou van koken, maar nog meer van lekker (op)eten! Eigenlijk ben ik niet eens een beste kok, maar omdat ik gezond eten belangrijk vind, besteed ik er wel veel aandacht aan en dan komt het toch vaak goed. Ik werk graag met verse producten en neem ook biologische groente af van een Bioboer hier uit de regio, dat geeft mij een goed gevoel. Net als vegetarisch eten trouwens. Toen we in 2015 met Forks & Wives begonnen kookte ik al regelmatig vegetarisch, maar sinds 2017 kook ik thuis alleen nog maar vegetarisch. Je zal van mij dus veel vegetarische gerechten voorbij zien komen, maar ook veel zoet, want ik ben een echte zoetekauw. Njoy 🙂
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone