Geroosterde kikkererwten

Vergeet de borrelnoot, rooster wat kikkererwten!

Kikkererwten als borrelnoot? Jazeker!
De kikkererwt kennen we voornamelijk als hoofdbestanddeel van hummus en falafel. Zelf gebruik ik ook nog weleens kikkererwten uit blik voor door mijn salade, of ik kook gedroogde kikkererwten mee in de soep. Laatst maakte ik er borrelnootjes van en die vond ik zo goed gelukt dat ik dat recept met jullie wilde delen. Wat ik fijn vind (sowieso) met het koken van pure producten, is dat je zelf controle hebt wat er in je voedsel terecht komt. Om die reden vermijd ik zo veel mogelijk blikjes, pakjes, potjes en ander kant- en klaar voedsel. Natuurlijk niet altijd, want soms is iets kant- en klaar wel een stuk makkelijker en sneller. Maar goed, terug naar deze ‘borrelnootjes’, deze komen dus niet uit een zak met veel zout, conserveringsmiddelen, smaakregelaars, kleurstoffen en weet ik niet wat nog meer. Dit zijn gewoon gekookte kikkererwten die je daarna naar wens kunt kruiden en roosteren. Dat kan lekker pittig met wat chilipoeder, maar bijvoorbeeld ook met knoflook en ui, of zoals ik deed met rozemarijn, komijn, paprikapoeder en een heel klein beetje zout.

Geroosterde kikkererwten

Je kan kiezen voor de makkelijke weg, daarvoor gebruik je de kikkererwten uit blik. Maar als je de tijd hebt, week je de kikkererwten gewoon een nacht en kook je ze ongeveer 90 minuten.

 

Geroosterde kikkererwten
Serves 4
Write a review
Print
Cook Time
40 min
Total Time
40 min
Cook Time
40 min
Total Time
40 min
Ingredients
 1. 200 gram kikkererwten uit blik
 2. of
 3. 200 gram gedroogde kikkererwten
 4. 1 el olijfolie
 5. 1 tl milde paprikapoeder
 6. 1 tl gemalen komijnzaad
 7. 1 tl rozemarijn
 8. wat zout
 9. (of kies je eigen kruiden naar smaak)
Instructions
 1. Verwarm e oven voor op 200 graden.
 2. Werk je met gedroogde kikkererwten: was, week en kook ze dan als op de verpakking staat aangegeven.
 3. Werk je met kikkererwten uit blik: gooi ze dan in een zeef en spoel ze af.
 4. Hierna geldt dezelfde methode voor gedroogde kikkererwten of uit blik.
 5. Leg een paar vellen keukenpapier op het aanrecht neer en leg daarop de kikkererwten en dep ze grof droog.
 6. Neem een vel bakpapier en plaats het op de bakplaat en verdeel daarover de kikkererwten.
 7. Rooster de kikkererwten eerst 20 minuten zonder kruiden of olie.
 8. Maak ondertussen in een ruime schaal een mix van een grote lepel olijfolie, paprikapoeder, gemalen komijnzaad, rozemarijn en wat zout naar smaak.
 9. Of voeg aan de olie zelf kruiden en specerijen toe naar wens.
 10. Na 20 minuten haal je de kikkererwten uit de oven en meng ze in de schaal met het olie-kruiden mengsel.
 11. Leg ze daarna weer terug op het vel bakpapier en rooster ze dan nog eens 20 minuten.
 12. Laat ze daarna goed afkoelen en bewaar ze daarna luchtdicht zodat ze knapperig blijven.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Ik ben Anniek en in 2011 werd ik moeder van Zahara. Nu is ze 5 jaar en probeer ik net als vele andere moeders alle ballen – werk, sport, vrienden, familie, lekker koken, tijd voor het gezin én tijd voor jezelf- hoog te houden. Dat valt soms niet mee hoor! Ik hou van koken, maar nog meer van lekker (op)eten! Eigenlijk ben ik niet eens een beste kok, maar omdat ik gezond eten belangrijk vind, besteed ik er wel veel aandacht aan en dan komt het toch vaak goed. Ik werk graag met verse producten en neem ook biologische groente af van een Bioboer hier uit de regio, dat geeft mij een goed gevoel. Net als vegetarisch eten trouwens. Toen we in 2015 met Forks & Wives begonnen kookte ik al regelmatig vegetarisch, maar sinds 2017 kook ik thuis alleen nog maar vegetarisch. Je zal van mij dus veel vegetarische gerechten voorbij zien komen, maar ook veel zoet, want ik ben een echte zoetekauw. Njoy 🙂
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone