haring, bieten, salade

Vet, die vette vis!

Soms hebben we tijd om samen te lunchen en steken we de koppen bij elkaar voor een snelle en gezonde lunch, zo is het volgende gerecht ontstaan. Vika had nog 2 verse haringen en ik had nog rode bietjes in huis, that’s a match made in heaven: haring bietensalade! Heerlijk fris en super gezond bovendien, want vette vis is gezond. Dat komt door de omega 3 vetzuren die in de vette vis zitten. Omega 3 is een onverzadigd vet en dat wordt geschaard onder de gezonde vetten. Verzadigde vetten zijn niet gezond. Een ezelsbruggetje om te onthouden wat nu ‘gezonde’ en ‘niet gezonde’ vetten zijn is dit: onverzadigd is oké, verzadigd is verkeerd. Haring, maar ook zalm, paling en makreel zijn dus vette vissen die vol zitten met ‘gezonde’ vetten. Deze vissen zijn vers, gerookt of gebakken ook prima te verwerken in salades. Ik moet ineens denken aan Vika’s recept van de zomerse venkel salade met gerookte makreel maar die delen we een andere keer met jullie. Nu een frisse salade, met naast de haring en bietjes onder andere een appeltje en gefrituurde(!) kappertjes

Ingrediënten voor de dressing:

– 1 eetlepel Dijon mosterd
– 2 teentjes knoflook
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel kruidenazijn

Ingrediënten voor de salade (2 personen):
– 2 verse haringen
– 200 gram gekookte bieten
– halve zure appel
– 75 gram rucola slamelange
– 2 sjalotjes
– 1 limoen
– 1 eetlepel kappertjes
– 50 ml olijfolie

Bereidingswijze van de dressing:

Pers de teentjes knoflook boven een kommetje en voeg er de olijfolie, mosterd en kruidenazijn aan toe. Goed door roeren en naar smaak nog eventueel wat zout en peper toevoegen.

Bereidingswijze van de salade:

Snij de rode bieten in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de appel en besprenkel deze direct met wat limoensap zodat hij niet verkleurd. Snipper de sjalotjes fijn. Voeg in een kom de bieten, appel en de ui samen. Van de haring verwijder je de staart en daarna snij je hem in blokjes en zet hem apart.

Doe de olie in een steelpan en laat deze goed heet worden. Dep de kappertjes met een stukje keukenrol droog en laat ze 1 minuut frituren in de olie (zorg dat je een deksel bij de hand hebt, want het spettert nogal). Na een minuut schep je ze uit de pan op een bord.

Voeg in een kom de salade toe en giet er wat olijfolie bij en vervolgens het bieten, appel en ui mengsel. Even goed doorroeren.
Leg op ieder bord een beetje bietensalade en garneer deze daarna met de haring en gefrituurde kappertjes. Als laatste besprenkel je de salade en het bord met de knoflook mosterd dressing en wat limoensap.

Wil je de salade zo maken dat je hem als maaltijd kan nuttigen? Voeg dan een blikje uitgelekte rode kidneybonen toe en de salade is een maaltijdsalade.

Eet smakelijk, geniet van deze ‘vette’ salade, want dit is een vette hap waar je je niet schuldig over hoeft te voelen 😉

Ik ben Anniek en in 2011 werd ik moeder van Zahara. Nu is ze 5 jaar en probeer ik net als vele andere moeders alle ballen – werk, sport, vrienden, familie, lekker koken, tijd voor het gezin én tijd voor jezelf- hoog te houden. Dat valt soms niet mee hoor! Ik hou van koken, maar nog meer van lekker (op)eten! Eigenlijk ben ik niet eens een beste kok, maar omdat ik gezond eten belangrijk vind, besteed ik er wel veel aandacht aan en dan komt het toch vaak goed. Ik werk graag met verse producten en neem ook biologische groente af van een Bioboer hier uit de regio, dat geeft mij een goed gevoel. Net als vegetarisch eten trouwens. Toen we in 2015 met Forks & Wives begonnen kookte ik al regelmatig vegetarisch, maar sinds 2017 kook ik thuis alleen nog maar vegetarisch. Je zal van mij dus veel vegetarische gerechten voorbij zien komen, maar ook veel zoet, want ik ben een echte zoetekauw. Njoy 🙂
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone