Warme speltsalade met pompoen en shiitakes.

Warme speltsalade met pompoen en shiitakes

Warme spelt salade met pompoen en shiitake

Tot voor kort heb ik nog nooit spelt gegeten. Eigenlijk zocht ik parelgort om een warme vegetarische salade met pompoen (die al een tijdje in mijn keuken lag) te maken voor de lunch, maar helaas kon ik het niet vinden in onze plaatselijke supermarkt. In de gezondheidswinkel had ik ook geen succes. Gelukkig (of juist niet) heb ik niet zo veel geduld, en als ik iets besloten heb, wil ik het nu, of beter nog gisteren, in huis hebben om aan de slag te kunnen gaan :-). Dus… ik moest iets vinden om parelgort te vervangen. Toen zag ik de spelt tussen de quinoa en bulgur staan. Een mooie vervanging dacht ik meteen.

Warme speltsalade met pompoen en shiitakes.

Ik heb aan deze salade een beetje een Japans tintje gegeven door shichimi togarashi te gebruiken. Shichimi togarashi is een Japanse kruidenmix, die uit 7 kruiden bestaat. Deze mix kun je gewoon in AH kopen (mooie kruidenlijn van Jonnie Boer). Misschien vinden jullie een combinatie van pompoen en shiitakes ongewoon (daar had ik ook mijn twijfels over), maar uiteindelijk vond ik het toch goed samengaan.

Ik vind salades een geniale uitvinding en eet voor mijn lunch liever niets anders. In de winter heb ik wat minder trek in een koude salade. Deze warme speltsalade met pompoen en shiitakes is een perfect alternatief voor een lunch. De salade is supergezond, bovendien is deze vegetarisch en zelfs veganistisch, wat ook heel handig is als je probeert een paar kilootjes af te vallen door je kooldraden apart van de eiwitten te eten.

Warme speltsalade met pompoen en shiitakes.

Warme speltsalade met pompoen en shiitakes.
Serves 2
Write a review
Print
Ingredients
 1. 150 gr spelt
 2. 250 ml groenten bouillon (maggi bijv.)
 3. 150 gr pompoen (ongeveer ½ )
 4. 2 sjalotjes
 5. 2 teentjes knoflook
 6. 1 cm gember
 7. 100 gr shiitake
 8. ½ theelepel gedroogde Chili peper (als je van extra pittig houdt)
 9. 1 lente-ui
 10. ½ bosje koriander
 11. 1 theelepel sesamzaad
 12. 1 theelepel shichimi togarashi
 13. 3 eetlepels sojasaus
 14. Olijfolie
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 200 C.
 2. Schil de pompoen en snijdt hem in kleine blokjes van 2x2 cm. Meng de pompoenstukjes met 2 eetlepels olijfolie en doe ze in een ovenschaal. Rooster de pompoen ca. 20 min. in de oven.
 3. Kook de spelt, volgens de aanwijzingen op de verpakking, gaar. Gebruik alleen groentebouillon i.p.v. water. Dat geeft wat meer smaak aan de spelt. Giet het af en doe het in een diepe schaal.
 4. Ondertussen snij je de sjalotjes, de knoflook en de gember fijn.
 5. Snijdt de shiitake in tweeën.
 6. Verwarm wat olijfolie in een wok pan. Fruit de sjalotjes, de knoflook en de gember 2 minuten. Voeg er 1 theelepel shichimi togarashi en gedroogde chili pepers (naar wens) aan toe en fruit alles 1 minuut.
 7. Doe de shiitakes en de gare stukjes pompoen in de pan en fruit alles mee voordat de shiitakes bijna gaar zijn.
 8. Voeg er de sojasaus aan toe en fruit alles nog 2 minuten.
 9. Strooi de sesamzaadjes erover.
 10. Meng de groenten met de spelt. Serveer met gesneden koriander en lente-uitjes.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone