Witlofsoep met Hollandse garnaaltjes.

Witlofsoep met Hollandse garnaaltjes.

Zelf zou ik nooit op het idee komen om soep van witlof te maken. Waarom niet?! Ten eerste: witlof staat niet op mijn lijstje van favoriet groeten. Ten tweede: 14 jaar geleden (toen ik naar Nederland ben verhuisd) wist ik nog niet van het bestaan van witlof.

Witlofsoep met Hollandse garnaaltjes.

Het duurde nog een jaar of 5 voordat ik met deze, voor mij in die tijd “exotische” groente, in mijn keuken durfde te experimenteren. Het blijkt dat witlofsoep met garnaaltjes een typisch gerecht is om met de Kerst in België te serveren. Dat weet ik inmiddels uit eerste hand. Ja, ja, ik weet dat de Kerst voorbij is, maar de smaakcombinatie van wat bittere witlof met zoete garnaaltjes is me goed in smaak gevallen, dus ik dacht dat het beter is om niet tot de volgende Kerst te wachten. 🙂

Het soepje is super licht en is ook super makkelijk te bereiden. Een perfect voorgerechtje. Serveer er wat brood bij en je kunt het als hoofgerecht eten, als je geen grote eter bent natuurlijk . 🙂

Witlofsoep met Hollandse garnaaltjes.

Als je deze witlofsoep met Hollandse garnaaltjes een dag van tevoren wilt maken, voeg de crème fraíche dan pas voor het serveren toe.

Witlofsoep met Hollandse garnaaltjes.

Witlofsoep met Hollandse garnaaltjes.
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
 1. 500 gr witlof
 2. 1 prei
 3. 2 sjalotjes, fijn gesneden
 4. 1 aardappel in kleine stukjes
 5. 200 ml crème fraíche
 6. 200 Hollandse garnaaltjes
 7. 800 ml kippenbouillon
 8. Bieslook
 9. 2 eetlepels olie
 10. 1 eetlepel boter
 11. Zout en peper
Instructions
 1. Snij de witlof, de sjalotjes, het preiwit en de aardappel in stukjes.
 2. Verhit de olie en de boter in een pan en stoof de sjalotjes, de prei en de aardappel. Voeg er de witloof aan toe en bak dit even mee.
 3. Voeg er de kippenbouillon aan toe en laat alles 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep.
 4. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Roer de crème fraíche erdoor.
 6. Giet de soep in borden en verdeel de garnaaltjes en de bieslook erover.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/
Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone