Zoute karamel.

Zoute karamel.

Zoute karamel.

Zoute karamel was nooit een van mijn “guilty pleasures“, voordat ik deze zelfgemaakte karamel heb uitgeprobeerd.

Het is goddelijk lekker, echt waar! Ik bleef maar proeven, lepel na lepel. Gelukkig (of niet…, het is maar hoe je het bekijkt…) is het heel makkelijk om thuis te maken.

Zoute karamel.

Een beetje zeezout brengt de te zoete smaak perfect in balans. Je kunt het natuurlijk ook zonder zout maken, maar naar mijn mening geeft een snuifje zeezout  net een klein beetje extra, wat het nog lekkerder maakt. Bovendien had ik al een bedoeling voor dit heerlijk sausje, maar dat is een ander verhaal, voor de volgende blog.

Eigenlijk is het ongelofelijk dat je zo’n heerlijkheid binnen 20 minuten, met minimale ingrediënten, kan maken. Het is lekker bij een ijsje of taart ( of gewoon, met een lepel uit het potje.., ik moet wel bekennen, dat heb ik stiekem gedaan 🙂 )

Zoute karamel.

Uit eigen ervaring weet ik, dat als je karamel voor de eerste keer maakt, het nog een beetje lastig kan zijn om de timing in de gaten te houden. Daarom heb ik foto’s van elke stap gemaakt.

Doe de suiker met water in een pan en zet het op matig tot hoog vuur. Draai de pan rond zodat de suiker wordt bedekt met water.

Zoute karamelZoute karamel

Roer het met een garde. De suiker moet opgelost zijn. Als het mengsel begint te koken stop je met roeren en laat je het koken totdat het een donker kleur krijgt. Dat kan even duren (In het begin gaat het mengsel krachtig bubbelen, daarna worden de bubbels kleiner. Het begint donkerder te worden).

Zoute karamelZoute karamelZoute karamel

Zodra het mengsel een donkere amber kleur krijgt, roer je er de boter door en haal je de pan van het vuur af.

Zoute karamel

Roer er voorzichtig de slagroom door, totdat het mengsel glad is.

Zoute karamel

Voeg er zout toe.

Zoute karamel

 

Zoute karamel.
Write a review
Print
Ingredients
 1. 200 gr Suiker
 2. 70 ml water
 3. 60 gr boter
 4. 120 ml slagroom
 5. ½ theelepel zeezout
Instructions
 1. Doe de suiker met water in een pan en zet het op matig tot hoog vuur. Draai de pan rond zodat de suiker wordt bedekt met water.
 2. Roer het met een garde. De suiker moet opgelost zijn. Als het mengsel begint te koken stop je met roeren en laat je het koken totdat het een donker kleur krijgt. Dat kan even duren (In het begin gaat het mengsel krachtig bubbelen, daarna worden de bubbels kleiner. Het begint donkerder te worden).
 3. Zodra het mengsel een donkere amber kleur krijgt, roer je er de boter door en haal je de pan van het vuur af.
 4. Roer er voorzichtig de slagroom door, totdat het mengsel glad is.
 5. Voeg er zout toe.
 6. Bewaar de karamel in de koelkast in een dicht potje.
FORKS&WIVES http://forksandwives.com/

 

Vika
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone